Sposób przygotowania

Moczyć ciecierzyce przez ok 12 godzin. Namoczoną odcedzić i opłukać. Wsypać do dużego garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, zebrać pianę, która zrobiła się na powierzchni i gotować pod przykryciem 60-90 minut, w zależności od tego jak bardzo ciecierzyca zrobi się miękka. Odcedzić nie wylewając płynu.

Osączoną ciecierzycę zemleć blenderem. Zmiksować wlewając 150 ml wywaru z gotowania. Powstaje gęsta pasta; jeśli jest zbyt gęsta można dodać więcej płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zostawić na co najmniej 2 godziny, aby hummus nabrał smaku. Spróbować i w razie czego dodać więcej przypraw i soku z cytryny.

Przełożyć do płaskiego naczynie, przed podaniem skropić oliwą , przybrać plasterkami cytryny lub natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ines

    ciekawe :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    wygląda ciekawie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    jadłam wiele razy hummus ale wyglądał zupełnie inaczej :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !