Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza marynata do karkówki z grilla - odkrywamy!

Najlepsza marynata do karkówki z grilla - odkrywamy!

Karkówka to ten rodzaj mięsa, bez którego nie wyobrażamy sobie grilla. Jednocześnie praktycznie co roku zastanawiamy się, jak ją przyrządzić, aby był soczysta, aromatyczna i krucha? Wybór odpowiedniego mięsa to jedno, ale dobra marynata to najważniejsza rzecz! Jak ją przygotować? Oto najlepsze przepisy na marynatę do karkówki.  

Jak grillować karkówkę, aby była krucha i soczysta? 

Choć karkówka jest tak popularnym grillowym wyborem, to bywa problematyczna. Największym problemem jest łykowatość mięsa i gumowatość. Karkówka to bardzo specyficzny kawałek mięsa, ponieważ zawiera sporo tłuszczu, a jednocześnie jest zwarte i włókniste. Nic dziwnego, karkówka to część mięsa z okolic karku, który wykonuje stałą, ciężką pracę. Stąd też włóknista, kolagenowa struktura. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa, zamarynowanie i kontrolowanie czasu pieczenia na grillu.  

Marynowanie karkówki - nie tylko dla smaku 

Marynowanie mięsa sprawia, że nadajemy mu aromat, smak, ale nie tylko! Nie bez powodu czas marynowania często wynosi kilka, kilkanaście godzin. Nie inaczej jest w przypadku karkówki, którą przed grillowaniem zwykle trzymamy w lodówce przez całą noc w marynacie. Jakie składniki muszą się znaleźć w marynacie, aby mięso stało się miękkie, kruche i soczyste? 

Marynata do karkówki - składniki, które musisz znać

W marynacie do karkówki nie może zabraknąć soli i soku z cytryny – nie tylko ze względu na smak. Sól rozluźnia mięso, a także sprawia, że podczas grillowania karkówka straci mniej soków. Kwas z soku cytrynowego ma podobne działanie - zmiękczy nasze mięso.  

składniki marynaty do karkówki na grilla

Może się wydawać, że zioła i przyprawy są używane w marynacie tylko ze względu na walory smakowe – nic bardziej mylnego! Przykładowo rozmaryn czy gorczyca zawierają antyoksydanty, które spowalniają utlenianie się tłuszczy. Dzięki temu mięso będzie dłużej świeże, a także soczyste.  

Najlepsza marynata do karkówki na grilla – polecane przepisy 

Skoro wiemy już, jakie składniki pełnią ważne funkcje w marynacie do karkówki, to możemy skupić się na smakach. Tutaj warto kierować się naszymi subiektywnymi opiniami. Karkówkę można marynować w słodko-kwaśnych nutach, typowo ostrych, ale i piwnych czy mocno ziołowych. Warto dodać też świeże warzywa, jak czosnek i cebula, które oddają smak. Oto kilka polecanych przepisów na najlepsze marynaty do karkówki: 

Gotowa marynata do karkówki na grilla – czy warto? 

Odpowiednia kompozycja ziół i przypraw, a także proporcje pozostałych składników to klucz do udanej karkówki z grilla. Dużym ułatwieniem może być więc gotowa marynata, którą po prostu dodamy do mięsa. Prymat ma tutaj kilka ciekawych produktów - od marynat płynnych, po te sypkie, do których wystarczy dodać tłuszcz (oliwę lub olej).  

marynaty w płynie na grilla

Kompozycje smakowe w gotowych marynatach Prymat są różne. Znajdziesz tu pikantne i klasyczne propozycje, ale i serię inspirowaną whisky i smakami piwnymi. Wszystkie zawierają w sobie składniki, które sprawią, że mięso będzie miękkie, kruche i soczyste, ale i pełne smaku i aromatu! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak