Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z burakiem

5.0
(38)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pomysł na hummus z dodatkiem pieczonego buraka i chrzanu. Pełny smaku i aromatu, świetnie komponuje się z żytnim pieczywem. 

Składniki:

ciecierzyca 200 gramów
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
buraki czerwone (pieczone) 100 gramów
chrzan tarty Smak 2-3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 0.5 łyżeczki
oliwa 1-2 łyżki
sok z cytryny 1-2 łyżki
sól do smaku
kiełki czerwonej kapusty 1 garść
chleb żytni 5-8 kromek

Porada

Aby uzyskać rzadszy hummus, wystarczy w trakcie miksowania dolać odpowiednią ilość zimnej wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z burakiem

1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw namoczyć, a następnie ugotować).

2. Buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.

3. W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą. 

4. Hummus rozkładamy na pieczywie i posypujemy kiełkami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak