Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na hummus

ciecierzyca 400 g
tahini pasta sezamowa 200 g
ząbki czosnku 3-4 szt
sok z cytryny 1/2 szt
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 150 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Składniki na tahini

ziarna sezamu 200 g
olej sezamowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus

Kroki postępowania

1
Przygotowanie tahini:
Tahini to pasta/masło sezamowe, które otrzymujemy z rozdrobnionych, uprażonych ziaren sezamu. Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy ale można użyć również blendera.

Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do młynka lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 2-3 łyżki oleju sezamowego.

Taką pastę można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce.
Krok 1 - Hummus foto
2
Przygotowanie hummusu:
Cieciorkę zalewamy wodą dodajemy 1 łyżeczkę sody (dzięki temu ziarna będą miękkie) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki.
Krok 2 - Hummus foto
3
W misie umieszczamy cieciorkę, dodajemy tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.
Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek i ćwiartką cytryny. Można udekorować go natką pietruszki lub oliwkami.
Krok 3 - Hummus foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 09.03.2016 23:44
pyszności, cudowności!
Klausia 28.09.2015 08:40
ładnie podane :)
Kuchnia Marty 09.05.2015 09:02
@paulette17 bardzo dziękuję za miłe słowa! Osobiście uwielbiam Twoje przepisy, a Twoje zdjęcia są na wysokim poziomi :)
Futka 09.05.2015 08:54
wspaniały, przepyszny i zdrowy hummus :)
Maridka19 09.05.2015 08:51
Apetycznie :)
Ifa 09.05.2015 07:13
Uwielbiam humus!
Internetowa Kuchnia 08.05.2015 23:11
jak zawsze super!
dollce 08.05.2015 23:05
zgadzam się z @paulette17 ;)
paulette17 08.05.2015 22:16
Super wszystko opisane. Super zdjęcia jak zawsze. Super PRZEPIS ! :)) Super kucharka !!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak