Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Hummus z pikantną wołowiną, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny przepis z kuchni arabskiej: kremowy, dobrze doprawiony hummus i krótko smażona polędwica wołowa z suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. 

Składniki:

czosnek 4 ząbki
ciecierzyca ugotowana 400 gramów
woda 1/2 szklanki
oliwa 6 łyżek
tahini pasta sezamowa 4-5 łyżek
polędwica wołowa 1/2 kilograma
cebula czerwona 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sałata rzymska kilka liści
pita 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
pomidory suszone 4 sztuki
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
natka kolendry 1 pęczek
Przyprawa do hummusu klasyczna Prymat

Porada

Aby czosnek puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie prasujemy nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Hummus z pikantną wołowiną, odc. 30

Siekamy 2 ząbki czosnku, aby puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie rozcieramy nożem. Wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę oraz bulion z gotowania. Wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) – jeśli będzie taka potrzeba, na późniejszym etapie możemy dolać jej więcej. Dodajemy pastę sezamową tahini. Wsypujemy przyprawę do hummusu (do smaku) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Wołowinę kroimy w paseczki. Siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (3 łyżki). Podsmażamy przez około minutę, następnie powoli, małymi partiami, dodajemy polędwicę. Aby mięso nie stwardniało, smażymy je krótko. Mieszamy. Doprawiamy solą i chili pieprzem cayenne.

Podanie:

Sałatę układamy na talerz (możemy użyć również cykorii, chodzi o to, aby łatwo było nabrać hummus). Wykładamy cały hummus na środek naczynia. Na niego układamy mięso. Chlebek kroimy na małe, trójkątne kawałeczki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Oba dodatki rozkładamy wokół hummusu. Suszone pomidory siekamy i układamy na mięsie. Dodatkowo oblewamy je dwoma łyżkami oleju, w którym marynowane były pomidory. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak