Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu - klasyczny włoski deser
Przepis na tiramisu, przepyszny włoski deser, w którym masa serowa mascarpone łączy się ze smakiem mocnej kawy, likierem migdałowym Amaretto oraz kruchymi biszkoptami.
Podawane na zimno, wyśmienite ciasto kochają smakosze z całego świata. Tiramisu to ulubiony deser naszej tenisistki Igi Świątek, którym uwielbia delektować się po wygranych turniejach.
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Krótko wmiksować serek mascarpone.
Zaparzyć mocną kawę. Dodać 2-3 łyżki alkoholu, najlepiej likieru Amaretto i przestudzić. Moczyć krótko z obu stron biszkopty.
Posypać kakao i ułożyć następną warstwę biszkoptów. Przykryć warstwą serową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać kakao.