Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje - z kruszonką lub owocami. Sprawdź przepis!

Ciasto drożdżowe z owocami albo rodzynkami i kruszonką przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Robiły je nasze mamy i babcie. Obecnie być może nie jest już tak bardzo popularne, jak przed laty – jego przygotowanie wymaga bowiem cierpliwości i czasu –jednak nic nie smakuje lepiej, niż domowe ciasto drożdżowe. Idealne, a więc puszyste, pachnące i ciepłe. Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis jest prosty, ale wymaga nieco wprawy i precyzji.

Ciasto drożdżowe z owocami albo rodzynkami i kruszonką przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Robiły je nasze mamy i babcie. Obecnie być może nie jest już tak bardzo popularne, jak przed laty – jego przygotowanie wymaga bowiem cierpliwości i czasu –  jednak nic nie smakuje lepiej, niż domowe ciasto drożdżowe. Idealne, a więc puszyste, pachnące i ciepłe. Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis jest prosty, ale wymaga nieco wprawy i precyzji.

Zasady przygotowania ciasta drożdżowego

  • Składniki na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kruszonką wymaga przygotowania zaledwie kilku prostych składników. Większość z nas ma je w kuchni pod ręką, a jeśli któregoś zabraknie, wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu spożywczego.

Składniki na ciasto drożdżowe to: mleko (najlepiej tłuste), mąka pszenna, świeże drożdże, cukier, odrobina soli (aby podbić smak ciasta), masło, jajka.

Ważna jest temperatura składników. Mleko należy lekko podgrzać, ale nie powinno ono być gorące. Pozostałe składniki należy wyjąć na blat wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Drożdże, masło i jajka muszą natomiast mieć temperaturę pokojową.

Czy można zrobić ciasto drożdżowe bez jajek albo bez mleka? Takie pytanie zadają sobie osoby nietolerujące niektórych składników pokarmowych. Owszem, są i takie receptury, a ciasto wychodzi pyszne (polecamy przepis na ciasto drożdżowe bez jajek z dyniowym purée).

  • Wyrabianie idealnego ciasta drożdżowego

Aby przygotować ciasto drożdżowe, potrzebujemy czasu. Ciasto musi wyrosnąć i tego procesu nie da się przyspieszyć.

Na przygotowanie ciasta drożdżowego warto zarezerwować sobie około 3 godzin. Samo wyrabianie ciasta i pieczenie nie trwają długo, należy jednak mieć na uwadze, że ciasto odkładamy do wyrośnięcia dwukrotnie. Najpierw rozczyn. Po rozrobieniu musi trafić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Potem, również w cieple, wyrasta gotowe ciasto. W ciągu godziny podwaja swoją objętość i po tym czasie jest gotowe do pieczenia.

Ciasto można wyrabiać dłońmi bądź używając robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak. Urządzenie powinno działać na najniższych obrotach. Gotowa masa będzie jednolita i lśniąca. Jeśli wypiekamy w domu pieczywo, z łatwością przygotujemy również ciasto drożdżowe z automatu do chleba.

  • Pieczenie ciasta drożdżowego

Gotowe ciasto w odpowiedniej formie do pieczenia trafia do piekarnika. Czas, który powinno tam spędzić, zależy od rodzaju wypieku, jednak można przyjąć, że wynosi on ok. 40 minut. Warto jednak zawsze trzymać się konkretnej receptury, także na tym etapie przygotowania ciasta drożdżowego.

  • Ciasto drożdżowe – z czym zrobić?

 Tradycyjnym dodatkiem do tego wypieku są rodzynki. Nim trafią do masy drożdżowej, powinny namoczyć się wcześniej w mleku bądź zostać sparzone wrzącą wodą. Dzięki temu staną się miękkie.

Wierzch ciasta można za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym rózgą jajkiem, jednak najczęściej wypiek wieńczy kruszonka. Te chrupkie, słodkie grudki idealnie dopełniają całość, zwłaszcza jeśli decydujemy się na ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami o kwaśnym smaku. Również chałki świetnie smakują z tym dodatkiem.

Jak zrobić kruszonkę? Przepis jest dziecinnie prosty i ten pyszny element przygotujemy w kilka minut.

 Potrzebne są tylko trzy składniki na kruszonkę:

mąka pszenna - 6 łyżek

cukier - 3 łyżki

masło - 3 łyżki

Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę lub suchy blat. Dodajemy masło i wszystkie składniki  dokładnie rozcieramy rękoma, do momentu, aż utworzą się grudki. I gotowe. Ciasto drożdżowe z kruszonką to chyba najpopularniejsze połączenie.

W sezonie letnim warto stawiać na dostępne, świeże owoce, jak w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.

 

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE

Z tej receptury przygotujemy tradycyjne ciasto drożdżowe, możemy wzbogacić je owocami, dodać rodzynki i kruszonkę.

Warto wcześniej przygotować składniki. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Drożdże, masło i jajka natomiast w temperaturze pokojowej.

Składniki:

mleko tłuste - 1 szklanka

świeże drożdże-  40 gramów

cukier-  200 gramów

mąka pszenna-  ½ kilograma

Sól himalajska Prymat-  szczypta

masło-  150 gramów

jajka-  3 sztuki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W misce ucieramy drożdże z jedną łyżką cukru i po chwili stopniowo dolewamy ciepłe mleko.

Tak przygotowany rozczyn nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 20 minut).

W tym czasie przygotowujemy kolejne składniki ciasta, Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sól, pozostały cukier, posiekane masło i mieszamy.

Następnie dodajemy jajka, wlewamy rozczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy.

Zagniecione ciasto powinno być gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Tak wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy.

Ciasto drożdżowe z ulubionymi dodatkami pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.      

ciasto-drozdzowe-doradca-smaku--2

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, a także wiele porad i inspiracji czeka na stronie Doradca smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak