Zakręcone tiramisu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • cukier

    100 gramów
  • mąka pszenna

    90 gramów
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • kakao

    15 gramów

Krem:

  • żółtka

    4 sztuk
  • cukier puder

    6 łyżek
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • śmietana 36%

    500 mililitrów

Poncz:

  • wrzątek

    200 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżki
  • amaretto

    60 mililitrów
  • wódka

    50 mililitrów
  • aromat migdałowy

    7 mililitrów

Dodatkowo:

  • kakao

    6 szczypta
  • kulki czekoladowe

    12 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36x30cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem na bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.

3. Poncz:
Zaparzyć kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Na biszkopcie prostopadle do krótszego boku wycisnąć ze szprycy paski kremu o długości około 10cm. Następnie biszkopt zagiąć tak, aby przykrył całość i wycisnąć drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już troszkę krótszych. Ponownie zagiąć pozostałą część biszkoptu i udekorować wierzch resztą kremu. Na koniec ciasto oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 23.11.2018 22:45
Bardzo pomysłowy sposób na uformowanie rolady:) Krem także wygląda apetycznie, bardzo lubię wersję z żółtkami.
Linka2107 23.11.2018 18:11
oj tak, polecam :)
Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:25
Ewelina pyszne i kuszące Twoje tiramisu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat