Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę. Wyjąć ciasto i podzielić na połowę. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180 stopni C przez około 40 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić. Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem truskawkowym ( z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta( drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek).

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    fantastyczny przepis!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !