Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22

5.0
(166)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czy może być coś smaczniejszego niż puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami, posypane kruszonką? Jeśli podacie je z orzechami w karmelu, Wasi goście będą zachwyceni! 

Składniki:

Ciasto:

śliwki 500 gramów
cukier 100 gramów
jajka duże 3 sztuki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 15 gramów
serek homogenizowany waniliowy 400 gramów
masło roztopione 30 mililitrów
mąka pszenna 350 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Kruszonka:

masło 50 gramów
mąka pszenna 60 gramów
cukier puder 30 gramów
Goździki całe Prymat kilka sztuk

Orzechy w miodzie:

orzechy włoskie 30 gramów
pistacje 30 gramów
migdały 30 gramów
miód 3 łyżki

Porada

Jeśli chcemy, kruszonkę możemy też schłodzić w zamrażalniku. Wtedy zajmie to krótszy czas. Aby rozpuszczone wcześniej masło zachowało płynność, możemy miseczkę z rozpuszczonym masłem włożyć do gorącej wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22

Jak zrobić puszyste ciasto ze śliwkami? Przeczytajcie dokładnie opis przygotowania i postępujcie zgodnie z zawartymi tam informacjami. Wtedy uzyskacie zamierzony efekt, delikatne ciasto, z waniliowa nutą i soczystymi śliwkami.

Jesienną porą takie ciacho to dobry pomysł na podwieczorek, deser lub na spotkanie z przyjaciółką. Do tego aromatyczne i rozgrzewająca herbata.

Przepis na puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.

2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

3. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy. 

4. W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta. 

5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.

6. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.

 

Sposób podania:

Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.

Blaszka, w której było pieczone ciasto ma wymiar 25x25 cm.

 

Lubisz śliwki? Przygotuj na obiad knedle ze śliwkami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 15.09.2023 18:00
Beznadziejny ten wasz przepis wychodzi zakalec nie polecam totalnie!!!!!!!
Aśka 01.10.2022 14:37
zakalec wyjdzie żeby nie wiem co, bo w przepisie jest 500 g śliwek posypane 100 g cukru ,na filmie jest 6 śliwek lekko posypanych cukrem,to może wtedy urośnie,może też tego serka homogenizowanego jest za dużo i dlatego nie rośnie.
Kasia 27.09.2022 22:19
Z wielkim ubolewaniem dołączam do grupy zawiedzionych. Mnie również wyszedł potworny zakalec. Nie polecam tego przepisu.
Aleksandra 14.09.2022 19:55
U mnie też niestety zakalec a stosowałam się do wszystkich porad z komentarzy :(
Doradca Smaku 15.09.2022 07:57
Przykro mi z tego powodu. Czasem tak się zdarza... Nie znam powodu, może zła temperatura składników lub czas pieczenia? Przepis jest sprawdzony i ciasto jest super. Powodzenia następnym razem! pozdrawiam, Doradca Smaku
Dorota 20.08.2022 11:00
Mi też się spodobał przepis i totalna klapa - zakalec!
Jacek 07.08.2022 16:23
Przepis wydał się mega fajny ale niestety pierwszy raz wyszedł mi całkowity zakalec :/
Doradca Smaku 11.08.2022 14:06
Przykro nam z tego powodu... Zakalec mógł wyjść z powodu różnych czynników, np. niezbyt dobrze rozgrzany piekarnik, złą temperatura składników lub zbyt długie mieszanie. Mamy nadzieję, że druga próba się uda! :)
Lala 10.08.2022 21:07
To nie przepisy - tylko żenujące SHOW:(
Doradca Smaku 08.08.2022 11:29
Przykro nam z tego powodu... Zakalec mógł wyjść z powodu różnych czynników, np. niezbyt dobrze rozgrzany piekarnik, zła temperatura składników lub zbyt długie mieszanie. Mamy nadzieję, że druga próba się uda! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak