Sposób przygotowania

Wybieramy ładne truskawki, nie dajemy takich które są przejrzałe lub lekko zgnite (nawet jeśli odkroimy zepsuty kawałek to może to spowodowac ze cały słoik się popsuje). Umyte owoce wkładamy do 1/2 wysokosci słoika. przygotowujemy zalewę z wody i cukru w stosunku 2:1, jeżeli łączna objętość wszystkich słoików wynosi 5 litrów to robimy 2 porcje (2 litry wody i kilo cukru), w zależność od ilości truskawek przygotowujemy zalewe - gotujemy wode razem z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce, przykładamy folijką i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !