Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z winogron
Co roku przygotowywałam dżem winogronowy bez dodatku innych owoców. W tym roku owoce obrodziły i postanowiłam zrobić dżem winogronowy z dodatkiem jabłek oraz gruszek. Muszę przyznać, że ta kombinacja smaków wychodzi bardzo smakowita. Taki dżem najlepiej smakuje do kubka ciepłego kakao.
1. Winogrona oderwać od gałązek, umyć, włożyć do rondla i zagnieść.
2. Podgrzać aż zaczną wrzeć.
3. Owoce przetrzeć przez sito, przecier gotować 10min.
4. Wsypać cukier i gotować jeszcze 10 minut.
5. Gruszki i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
6. Dodać do przecieru z winogron, wymieszać. W tym momencie możecie także dodać kardamon jeśli się na niego zdecydujecie.
7. Gotować 20 minut aż dżem zgęstnieje.
8. Włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.