Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur wielkanocny z białą kiełbasą

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na żur wielkanocny z białą kiełbasą. Aromatyczna i tradycyjna zupa wielkanocna jest jedną z najczęściej przygotowywanych zup podczas wiosennych świąt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować go podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. W końcu, kto nie lubi żuru na wędzonce? 

Składniki:

Składniki:

woda 3,5 litra
boczek wędzony 300 g
cebula 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por kawałek
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
ziemniaki 5 sztuk
kiełbasa biała 500 g
żurek z butelki 0,75 litra
śmietana 250 g
chrzan tarty Smak 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żur wielkanocny z białą kiełbasą

Żur wielkanocny na wędzonce to tradycyjne danie na wielkanocnym stole. Ta wersja przepisu na żur jest z białą kiełbasą i ziemniakami oraz sowitą szczyptą majeranku, pieprzu czarnego. Smak żur podkręca dodanie chrzanu tartego, którego wyrazisty charakter świetnie pasuje do wędzonki i białej kiełbasy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek. Postawić na palniku i zagotować.

2. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora.

3. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.

4. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem.

5. Dodać majeranek oraz żurek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

6. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Żurek w chlebie

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Szybki barszcz wielkanocny

Zupa chrzanowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak