Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz biały na zakwasie - klasyczna zupa kuchni polskiej, która najczęściej gości na wielkanocnym stole. Wzbogacony grzybami leśnymi i boczkiem wędzonym ma piękny aromat i niesamowity smak. Spróbujcie!

Składniki:

Rosół:

woda 3 litry
żeberka wołowe 1 kilogram
seler 1 sztuka
marchew 3 sztuki
por 1 sztuka
cebula 2 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Barszcz:

rosół 2 litry
suszone borowiki 5 gramów
boczek parzony wędzony 200 gramów
ziemniaki typu A (sałatkowe) 5-6 sztuk
kiełbasa biała 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
zakwas pszenny 350 mililitrów
Majeranek suszony Prymat 1 duża łyż.
śmietana 18% 150 gramów
krem chrzanowy Smak 5 łyżeczek
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
lubczyk świeży do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego

Przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie, z grzybami leśnymi, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz jest na zakwasie pszennym i to odróżnia go od żurku, który gotuje się na zakwasie z żytniej mąki.

Namocz grzyby w 100 ml wody. Opal cebulę.

Do wody (3 l) wrzucamy żeberka wołowe, włoszczyznę, doprawiamy pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, solą oraz zielem angielskim, całość gotujemy na mocnym ogniu doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

Gotowy rosół odcedzamy, na patelni podsmażamy boczek w kostkach, przez 3-4 minuty, aż będzie złocisty. Kiedy boczek się podsmaża, do rosołu dodajemy namoczone borowiki, ziemniaki, ponakłuwaną kiełbasę i gotujemy ok. 10 minut.

Po tym czasie do barszczu dodajemy podsmażony boczek, czosnek, zakwas, majeranek oraz pieprz i czekamy aż zupa się zagotuję.

Zagotowaną zupę zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy gorącym barszczem oraz doprawiamy kremem chrzanowym, mieszamy i ponownie czekamy aż zupa się zagotuje. 

Gotową zupę wykładamy na talerz, wraz z dodatkami, kiełbasą, jajkiem, całość dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy.

Smacznego!

Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić świąteczny rosół z kaczki z kluseczkami.

Barszcz biały jest zrobiony z bulionu z mięs, zwykle z kury lub żeberek wołowych, z dodatkiem startego chrzanu i śmietany. Do barszczu dodaje się białą kiełbasę - gotowaną lub smażoną oraz jajko ugotowane na twardo i krojone na kawałki. Tradycyjna potrawa wielkanocna składa się z barszczu, kiełbasy i kawałków jajka, które można podać osobno lub wymieszać razem w misce. To danie jest zwykle podawane z chlebem, ale może być uzupełnione o dodatki, takie jak ziemniaki lub kawałki kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak