Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur na kiełbasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

bulion warzywny 1 litr
zakwas żytni 1,5 szklanki
kiełbasa biała 500 g (surowa)
śmietana 150 g
chrzan 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku

DODATKI

kiełbasa biała
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żur na kiełbasie

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)

PRZYGOTOWANIE:

Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 01.04.2016 09:59
najlepszy na wielkanoc
Bernadeta1 30.03.2016 16:54
smaczna zupka
Ola1984 30.03.2016 16:29
Pyszny, nie tylko na święta :)
Konczi 30.03.2016 16:21
uwielbiam ! wygląda przepysznie :)
KORAL 30.03.2016 13:21
Pycha jedzonko :)
sliwka 30.03.2016 13:20
Pyszna zupka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak