Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone, DS XVI, odc. 20

5.0
(167)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna zupa ogórkowa, zabielona serem mascarpone z dodatkiem wyrazistego chrzanu tartego. To także zupa z niespodzianką, bo dodatkiem jest grillowany twaróg z sezamem - nieoczywiste połączenie, ale pyszne!

Składniki:

Wywar z warzyw:

marchewka 3 sztuki
seler naciowy 2 łodygi
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1 sztuka
korzeń selera 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Zupa:

cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
korzeń selera 1/4 sztuki
ogórki kiszone 500 gramów
ziemniaki 4 sztuki
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
wywar warzywny 1,5 litra
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
serek mascarpone 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
posiekany koperek 3 łyżki

Twaróg:

twaróg tłusty 125 gramów
sezam 3 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka

Do smaku:

Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dekoracja:

koperek świeży kilka gałązek
sezam 1 łyżka

Porada

Małosolne albo twarde ogórki kiszone należy podsmażyć na łyżce masła. Jeśli ogórki są miękkie, możemy pominąć ten krok.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone, DS XVI, odc. 20

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. 

1. Siekamy cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki do jednej miski.

2. Do osobnej miski trzemy ogórki. Zachowujemy sok z ogórków.

3. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plastry.

4. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, a następnie czosnek i całość mieszamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodajemy majeranek oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i dodajemy utarte wcześniej warzywa – marchewkę, pietruszkę i bulwę selera oraz ziemniaki. Ponownie mieszamy i podsmażamy chwilę.

5. Do podsmażonych warzyw wlewamy wywar jarzynowy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

6. Gdy zupa się gotuje, twaróg obtaczamy w sezamie i odstawiamy. Kiedy będzie
w temperaturze pokojowej, możemy przejść do grillowania.

7. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku. Po chwili dokładamy ser mascarpone, mieszamy i ponownie doprowadzamy ogórkową 
do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodajemy chrzan śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy zupę
z ognia.

8.  Patelnię grillową rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Zaczynamy od największej mocy palnika, w trakcie grillowania zmniejszamy moc o połowę, aby sezam się nie przypalił. Grillujemy krótko z obu stron.

Sposób podania:

Ogórkową podajemy z plastrami twarogu w sezamie. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem i posypujemy sezamem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak