Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone, DS XVI, odc. 20
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
1. Siekamy cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki do jednej miski.
2. Do osobnej miski trzemy ogórki. Zachowujemy sok z ogórków.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plastry.
4. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, a następnie czosnek i całość mieszamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodajemy majeranek oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i dodajemy utarte wcześniej warzywa – marchewkę, pietruszkę i bulwę selera oraz ziemniaki. Ponownie mieszamy i podsmażamy chwilę.
5. Do podsmażonych warzyw wlewamy wywar jarzynowy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
6. Gdy zupa się gotuje, twaróg obtaczamy w sezamie i odstawiamy. Kiedy będzie
w temperaturze pokojowej, możemy przejść do grillowania.
7. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku. Po chwili dokładamy ser mascarpone, mieszamy i ponownie doprowadzamy ogórkową
do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodajemy chrzan śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy zupę
z ognia.
8. Patelnię grillową rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Zaczynamy od największej mocy palnika, w trakcie grillowania zmniejszamy moc o połowę, aby sezam się nie przypalił. Grillujemy krótko z obu stron.
Sposób podania:
Ogórkową podajemy z plastrami twarogu w sezamie. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem i posypujemy sezamem.