Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z wołowiną i pieczonymi paprykami, DS XVI, odc. 7
1. Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Papryki przekrawamy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej papryki skórką do góry. Pieczemy około 25-30 minut, aż skórka z wierzchu zbrązowieje.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę oliwy. Przekładamy wołowinę i chwilę mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy kurkumą, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem. Mieszamy i pozostawiamy na patelni, aż mięso się usmaży.
4. Cebulę drobno siekamy. W garnku na zupę rozgrzewamy pozostałą część oliwy, a następnie wrzucamy cebulę i mieszamy, aż się zeszkli. Zdejmujemy garnek z ognia.
5. Upieczone papryki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą i smażymy na małym ogniu. Wlewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy cynamonem, wrzucamy suszone śliwki i doprawiamy chilli pieprz cayenne. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Sposób podania:
Zupę z pieczonych papryk podajemy z wołowiną (lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa). Danie dekorujemy liskami mięty.