Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie risotto z kurczakiem i grzybami

5.0
(53)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciekawi jak zrobić prawdziwe, włoskie risotto z grzybami? Danie nie jest trudne, ale najpierw trzeba poznać kilka tricków, żeby wyszło naprawdę dobre, jak we Włoszech;) W przepisie masz pieczarki lub borowiki - użyj takich grzybów, jak lubisz!

Składniki:

ryż arborio 300 gramów
cebula szalotka 4 sztuki
masło 82% 1 kostka
oliwa 2-3 łyżki
wino białe wytrawne 200 mililitrów
boczek 100 gramów
pieczarki 500 (lub borowiki) gramów
piersi z kurczaka 300 gramów
bulion drobiowy ok. 1.5 litra
parmezan 150 gramów
sól do smaku
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie risotto z kurczakiem i grzybami

Risotto z grzybami leśnymi jest pyszne, aromatyczne i docenią je najbardziej wybredni goście. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć pieczarek. Tymianek i pieprz czarny to idealna para do grzybów. Ważne - robiąc risotto trzeba być cierpliwym i... nie żałować masła na koniec. 

1. Trzy szalotki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzane masło z oliwą i zeszklij.

2. Dorzuć ryż i smaż, cały czas mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

3. Wlewaj stopniowo wino i mieszaj, aż płyn wyparuje.

4. Następnie stopniowo dolewaj bulion, po jednej chochli, tak by minimalnie przykrywał ryż i by ryż zdążył go wchłonąć.

5. Ok. ¾ pieczarek (lub borowików), pokrój na plasterki i dorzuć do risotto. Pozostałe pieczarki/borowiki posłużą do ozdoby gotowego dania. Pamiętaj, aby na bieżąco próbować risotto. Jeśli brakuje soli, od razu dosyp więcej, by ryż zdążył ją zaabsorbować.

6. Boczek pokrój w kostkę a pozostałe pieczarki/borowiki w plasterki.

7. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż boczek z resztą pieczarek/borowików. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

8. Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem i usmaż na złoty kolor na maśle z oliwą.

9. Po około 20–25 minutach risotto powinno być gotowe. Upewnij się próbując, czy ryż jest wystarczająco miękki. Dodaj usmażone mięso z kurczaka, zostawiając kilka kawałków do dekoracji.

10. Zdejmij risotto z kuchenki. Dodaj po 150g masła i parmezanu i dobrze wymieszaj. Podawaj od razu, nakładając risotto na wcześniej podgrzane talerze.

11. Udekoruj chrupiącymi grzybami, kawałkami kurczaka, boczkiem, posiekaną zieloną pietruszką i wiórkami parmezanu.

Risotto to znane włoskie danie, którego przyrządzenie polega na powolnym duszeniu ryżu arborio (lub canaroli)w bulionie, białym winie. Przygotowanie idealnie kremowego risotto to wyższa szkoła kulinarna. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak