Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Risotto z brązowymi pieczarkami, odc.6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(70)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Włoskie danie, które kochają wszyscy i nie jest to pizza? Risotto! Tym razem w wersji z brązowymi pieczarkami. 

Składniki:

por (biała część) 1 sztuka
pieczarki brązowe 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
pomidory suszone z czosnkiem Smak 4 sztuki
oliwa do smażenia
ryż arborio 200 gramów
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
bulion warzywny 1 litr
masło 4 łyżki
parmezan 100 gramów
świeża natka pietruszki 1 pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Porada

Aby wydobyć cały aromat czosnku, możemy go posiekać, a następnie posolić szczyptą soli morskiej i rozetrzeć końcówką noża.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Risotto z brązowymi pieczarkami, odc.6

1. Zaczynamy od przygotowania składników. Por i pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy, a następnie dodajemy szczyptę soli morskiej i rozcieramy końcówką noża. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.

2. Do rondla z grubszym dnem wlewamy oliwę. Gdy się nagrzeje, wrzucamy por i mieszając, podsmażamy, by nabrał aromatu. Następnie dodajemy pieczarki. Składniki mieszamy, smażymy 1-2 minuty  – do czasu, aż się zeszklą.

3. Wrzucamy czosnek, suszone pomidory i ponownie wszystko razem mieszamy. Po ok. 5 minutach wsypujemy ryż i mieszamy chwilę. Kiedy ryż się zeszkli, będzie można dodać kolejne składniki.

4. W międzyczasie kolorowy pieprz miażdżymy w moździerzu. Dodajemy szczyptę świeżo utartego pieprzu do rondla i mieszamy go z pozostałymi składnikami. Dolewamy wino, mieszamy do czasu odparowania płynu.

5. Bulion warzywny będziemy dolewać do rondla kilkukrotnie. Gdy risotto wchłonie wino, wlewamy pierwszą część bulionu – do wysokości pozostałych składników w rondlu – ponownie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.

6. Odkrawamy małą część parmezanu, którym udekorujemy danie, resztę sera trzemy na dużych oczkach tarki i wsypujemy do rondla z risotto. Całość mieszamy, a kiedy zrobi się gęsta, dolewamy ostatnią chochlę bulionu.

7. Dodajemy masło, łączymy z pozostałymi składnikami. Wsypujemy sól ziołową do smaku, mieszamy. Na koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy risotto.

Sposób podania: Tak przygotowane risotto przekładamy na talerze. Dekorujemy płatkami parmezanu (plasterki możemy pokroić obieraczką do warzyw) oraz gałązką pietruszki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak