Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pasta al limone wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie kurczaka solimy oraz posypujemy tymiankiem, do mąki dodajemy pieprz i przekładamy do niej kurczaka, tak by dokładnie go w niej obtoczyć.
Obtoczonego w mące kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek oraz kurkumę i smażymy jeszcze 30 sekund, następnie całość zalewamy bulionem i całość dusimy 2-3 minuty, tak by bulion zredukował się o połowę. Następnie dodajemy śmietankę, sok z cytryny oraz pistacje, gotujemy ok 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, szpinak oraz cukinię, całość ściągamy z ognia, mieszamy i wykładamy.
Gotowe danie dekorujemy świeżym pieprzem, parmezanem, łódeczką cytryny oraz szałwią. Smacznego!