Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym, DS XVIII odc. 17

5.0
(54)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak przygotować miękki, wręcz rozpływający się w ustach schab w sosie własnym? Skorzystaj z metody sous vide: długiego gotowania próżniowego w niskiej temperaturze lub upiecz ją w rękawie!  

Składniki:

Schab w sosie własnym

schab 1 kilogram
olej 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Puree z marchewki

marchewki 6 sztuk
woda 1 litr
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Sos pieczarkowy

cebula szalotka 2 sztuki
olej 1 łyżka
pieczarki 300 gramów
śmietanka 18% 1/3 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
zielona pietruszka 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym, DS XVIII odc. 17

Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym to kompletny przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. 

Mięso zamarynowane w aromatycznych przyprawach i upieczone metodą sous vide (lub alternatywnie w rękawie) cudownie rozpływa się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe pogłębią się gdy schab polejemy kremowym sosem pieczarkowym. 

Danie dopełnia puree, ale nie takie typowe z ziemniaczków! Tym razem w roli głównej występuje marchewka. 

Przygotowanie:

1

Doprawiamy schab w misce dodając paprykę słodką Prymat, czosnek suszony, majeranek oraz pieprz i sól do smaku (wg uznania). Wlewamy olej, który połączy przyprawy. Powstałą marynatą pokrywamy dokładnie całe mięso.

2

Schab umieszczamy w woreczku i zamykamy próżniowo. Wkładamy mięso do piekarnika ustawionego na funkcję Sous Vide i pieczemy 4 godziny w temperaturze 160 stopni. (Zwykły piekarnik: czas pieczenia: 1,5 h, 160 stopni, program góra-dół z użyciem rękawa do pieczenia)

3

Kroimy marchewki na kawałki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Gotujemy marchewki do momentu miękkości warzywa. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło. Blendujemy do gładkiej konsystencji.

4

Przygotowujemy sos pieczarkowy: kroimy szalotkę w drobne piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz ziele angielskie Prymat i wszystko razem smażymy. Dolewamy Śmietankę 18%, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pod koniec smażenia dodajemy zieloną natkę pietruszki.

5

Gotowy schab podajemy z sosem pieczarkowym i puree z marchewki.

Wypróbuj także inne pyszne przepisy na schab! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak