Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym, DS XVIII odc. 17
Schab w sosie własnym z puree z marchewki i sosem pieczarkowym to kompletny przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Mięso zamarynowane w aromatycznych przyprawach i upieczone metodą sous vide (lub alternatywnie w rękawie) cudownie rozpływa się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe pogłębią się gdy schab polejemy kremowym sosem pieczarkowym.
Danie dopełnia puree, ale nie takie typowe z ziemniaczków! Tym razem w roli głównej występuje marchewka.
Przygotowanie:
Doprawiamy schab w misce dodając paprykę słodką Prymat, czosnek suszony, majeranek oraz pieprz i sól do smaku (wg uznania). Wlewamy olej, który połączy przyprawy. Powstałą marynatą pokrywamy dokładnie całe mięso.
Schab umieszczamy w woreczku i zamykamy próżniowo. Wkładamy mięso do piekarnika ustawionego na funkcję Sous Vide i pieczemy 4 godziny w temperaturze 160 stopni. (Zwykły piekarnik: czas pieczenia: 1,5 h, 160 stopni, program góra-dół z użyciem rękawa do pieczenia)
Kroimy marchewki na kawałki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Gotujemy marchewki do momentu miękkości warzywa. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło. Blendujemy do gładkiej konsystencji.
Przygotowujemy sos pieczarkowy: kroimy szalotkę w drobne piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz ziele angielskie Prymat i wszystko razem smażymy. Dolewamy Śmietankę 18%, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pod koniec smażenia dodajemy zieloną natkę pietruszki.
Gotowy schab podajemy z sosem pieczarkowym i puree z marchewki.