Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie, nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • schab

    6 plastrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    6 szczypt
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    6 szczypt
  • mąka pszenna do obtoczenia

    0,5 szklanki
  • olej do smażenia

    0,5 szklanki

Składniki na sos:

  • śmietana gęsta

    200 gramów
  • woda letnia

    200 mililitrów
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek świeży

    0,5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Każdy plaster przekroić na pół i obtoczyć w mące.

Na patelnię wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.

Do małej miseczki przelać śmietanę i wlać wodę. Wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.

Na czystą patelnie przełożyć podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu.

Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa, po 2 minutach wyłączyć palnik.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat