Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

5.0
(292)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie, nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

Składniki:

Składniki główne:

schab 6 plastrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 6 szczypt
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 6 szczypt
mąka pszenna do obtoczenia 0,5 szklanki
olej do smażenia 0,5 szklanki

Składniki na sos:

śmietana gęsta 200 gramów
woda letnia 200 mililitrów
mąka pszenna 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
koperek świeży 0,5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Każdy plaster przekroić na pół i obtoczyć w mące.

Na patelnię wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.

Do małej miseczki przelać śmietanę i wlać wodę. Wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.

Na czystą patelnie przełożyć podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu.

Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa, po 2 minutach wyłączyć palnik.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak