Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki główne:
-
schab
6 plastrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
6 szczypt -
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
6 szczypt -
mąka pszenna do obtoczenia
0,5 szklanki -
olej do smażenia
0,5 szklanki
Składniki na sos:
-
śmietana gęsta
200 gramów -
woda letnia
200 mililitrów -
mąka pszenna
1 łyżeczka -
czosnek
3 ząbki -
koperek świeży
0,5 pęczka
Sposób przygotowania
Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Każdy plaster przekroić na pół i obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
Do małej miseczki przelać śmietanę i wlać wodę. Wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
Na czystą patelnie przełożyć podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa, po 2 minutach wyłączyć palnik.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się