Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postaci kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie, nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

  • schab

    6 plastrów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    6 szczypt
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    6 szczypt
  • mąka pszenna do obtoczenia

    0.5 szklanki
  • olej do smażenia

    0.5 szklanki

Sos:

  • śmietana gęsta

    200 g
  • woda letnia

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • koperek świeży

    0.5 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.


Na patelnię wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.

Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.

Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu.

Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.

Smacznego.

SlodkoSlodka83
Polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat