Przepis i sposób przygotowania na: Rydze smażone marynowane
To sposób na przygotowanie rydzów na zimę. Grzyby są najpierw smażone w panierce, a potem zalewane zaprawą octową z przyprawami. Zaprawa jest doprawiona papryczką chili - dzięki czemu grzyby mają lekko pikantny smak.
1. Jajka wymieszać z mlekiem i dobrze je roztrzepać trzepaczką, dodać do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawić solą i pieprzem, maczać w jajku, a następnie w bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron na oleju, włożyć do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy.
2. Przygotować marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlać składniki marynaty do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić 1 łyżką soli, dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotować mieszankę, gotować jeszcze około 2 minuty aż cebula zrobi się szklista.
3. Wrzącą marynatą zalać rydze w słojach wraz z cebulą i zielem, włożyć też liść laurowy, dokładnie zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce lub jakimś chłodnym miejscu.