Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki pomidorowe z twarogiem, DS XIX odc. 19

5.0
(58)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszne placki z pomidorów z twarogiem, świeżym ogórkiem i śmietaną. Delikatne w smaku, idealne na obiad bezmięsny. 

Składniki:

mąka 2-3 łyżki
pomidory 3 sztuki
jaja 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mięta 10 liści
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Cząber suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 2 łyżki

Twaróg do placków:

ogórek 1 sztuka
twaróg półtłusty 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny z 1/2 owocu
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 12% 180 gramów
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

pestki słonecznika 1 łyżka
mięta świeża kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Placki pomidorowe z twarogiem, DS XIX odc. 19

To przepis na nieoczywiste placki - z pomidorów, jajek, mąki z ziołami. Podajemy je z twarogiem ze śmietaną i świeżym ogórkiem. Są delikatne w smaku, smaczne i wegetariańskie

Placki z pomidorami Michela Morana- przepis krok po kroku:

1

Umyte ogórki wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli pojawi się woda, odlewamy. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy do miski. Twaróg półtłusty dodajemy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Doprawiamy pieprzem ziołowym. Dodajemy śmietanę (ok 7-8 łyżek) tak żeby konsystencja była nie za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wkładamy do lodówki.

2

Cebule i czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Łyżeczką oczyszczamy z pestek i miąższu. Kroimy na kosteczkę. Do miski wbijamy 2 jajka i ubijamy je. Siekamy świeże liście mięty. W misce łączymy jajko, pomidory, cebulę, czosnek i miętę. Przyprawiamy gałką mieloną i mieszamy, dodajemy mąkę, wsypujemy cząber. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mąkę do pomidorów po łyżce, aż uzyskamy pożądaną konsystencję (nie za gęstą).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Za pomocą łyżki formujemy płaskie placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

3

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Na talerzu wykładamy placki. Do małej miseczki nakładamy sos. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty i posypujemy pestkami słonecznika.

Placki to dość niedrogi sposób na pyszny obiad. Zobacz ulubione przepisy użytkowników "Doradcy Smaku" na placki:

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak