Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35

5.0
(80)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna zupa koperkowa na dwa sposoby? Dlaczego nie! W prosty sposób na bazie tego samego wywaru możemy równocześnie przygotować danie na zimno i danie na ciepło. Zaciekawieni? To koniecznie poznajcie ten przepis!

Składniki:

marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 4 sztuki
ogórki kiszone 2 sztuki
wywar warzywny 1 litr
śmietana 12% 100 gramów
maślanka 1 szklanka
boczek wędzony 100 gramów
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ziele angielskie 3 sztuki
liście laurowe 3 sztuki
kurkuma 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
koperek 1 pęczek
oliwa 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35

Głównym składnikiem zupy koperkowej jest oczywiście bulion i świeży koperek, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. W połączeniu z warzywami, takimi jak ziemniaki, marchewka czy ogórek kiszony tworzą idealną harmonię smaków.

Sposób przygotowania

1

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przyprawiamy kurkumą Prymat i dokładnie mieszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki i dorzucamy do garnka.

Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Następnie wlewamy wywar z jarzyn.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Prymat. Gotujemy przez ok. 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

2

Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy śmietanę 12% i sok z cytryny. Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.

3

Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry boczku. Gotową zupę zalewamy do miski i podajemy z plastrami boczku i dekorujemy koperkiem.

4

Propozycja nr 2: 
Zupa koperkową można podać również jako wegetariański chłodnik. Należy schłodzić ją wcześniej w lodówce, a następnie dodać maślankę. Warto serwować z prażonymi ziarnami słonecznika. 

Jeśli lubicie zupy, koniecznie spróbujcie pysznej zupy koperkowej! Ta aromatyczna zupa jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a równocześnie smacznego. Natomiast w wersji na zimno będzie orzeźwiająca w upalne dni. 
A jeśli jednak szukacie innych pomysłów na smaczne zupy, zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak