Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw wg Piotra Ogińskiego

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Obiad z sezonowych jesiennych warzyw: dyni - w formie kopytek dyniowych oraz cukinii, pomidorów, papryki i cebuli - w formie gulaszu. Do tego odrobina twarogu wędzonego i garść świeżej rukoli. 

Składniki:

Na kopytka:

dynia piżmowa 1 sztuka
oliwa do skropienia
Sól morska jodowana Prymat w młynku do posypania
jajko 1 sztuka
mąka 100-150 gramów
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Na gulasz warzywny:

oliwa do smażenia
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
pomidor malinowy 1 sztuka
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
bulion warzywny 0,7 litra
suszone pomidory z czosnkiem 1 opakowanie
cukinia 1/2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
batat 1 sztuka
ciecierzyca ugotowana 100 gramów
zielona cebulka 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

twaróg wędzony 3-4 łyżki
rukola 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw wg Piotra Ogińskiego

Dynię przekrajamy na pół, nacinamy do samej skórki, solimy, polewamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w temp. 200°C.

Kiedy dynia się piecze, na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, cebulę, pomidory wraz z tymiankiem, pieprzem oraz rozmarynem, przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy paprykę i prażymy ją przez ok. 20-30 sekund, po czym warzywa zalewamy bulionem, dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.

Kiedy sos mamy gotowy, cukinie, paprykę oraz cebulę podsmażamy na oliwię wraz z solą tak by były złociste.

Podsmażone warzywa dodajemy do sosu wraz z batatem i gotujemy ok. 20 minut, tak by batat był miękki.

Kiedy gulasz się dusi obieramy ze skóry upieczoną dynię, dodajemy do niej sól, pieprz, jajko oraz mąkę, doprawiamy gałką muszkatołową oraz imbirem, i dokładnie mieszamy ciasto. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka do przechowywania żywności.

Kopytka wyciskamy na gotującą się i posoloną wodę, odcinając za pomocą noża ciasto, tak by miało wielkość i kształt kopytek.

Po 5 minutach kopytka wykładamy na talerz, do gotującego się gulaszu dodajemy cieciorkę oraz cebulkę i wykładamy go obok kopytek, dodajemy wędzony twaróg oraz rukolę.

Jeśli macie ochotę na inną propozycję wegetariańskiego obiadu, obejrzyjcie PRZEPIS na knedliki z sosem grzybowym i chrupiącym czipsem z parmezanu.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak