Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z mięsem i twarogiem, DS XIX odc. 24
Pieczone pierogi z ciasta francuskiego? Czemu nie!? W tym przepisie Michela Morana zobaczysz jak przygotować przepyszne pierogi wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z wieprzowego mięsa mielonego, twarogu i cebuli, znakomicie doprawione przyprawami takimi jak papryka wędzona czy liść lubczyku PRYMAT.
Pierogi podawaj z grillowanymi cukiniami i dipem śmietanowym z chili. Pyszności!
Jak zrobić pieczone pierogi z mięsem i twarogiem?
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy cebulę i czosnek. Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy. Przyprawiamy solą alpejską prymat, pieprzem, papryką wędzoną PRYMAT. Do miski wkładamy Twaróg półtłusty i rozdrabniamy, a następnie wsypujemy na patelnię i dokładnie mieszamy z mięsem. Przyprawiamy lubczykiem PRYMAT. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Wycinamy kółka z ciasta francuskiego. Na środek kółek nakładamy farsz i zlepiamy pieroga za pomocą widelca. Do miski wbijamy całe jajko i mieszamy. Za pomocą pędzla smarujemy jajkiem na wierzchu każdego pieroga i układamy na blachę. Wkładamy do piekarnika: temperatura 200°C około 15 minut, funkcja pieczenia góra dół.
Małe cukinie kroimy na pół i solimy. Dodajemy odrobinę oliwy i układamy na patelnię grillową. Smażymy przez około 3-4 minuty z dwóch stron.
Upieczone pierogi nakładamy na talerz. Podajemy z grillowanymi cukiniami i Cream fraiche: dip śmietanowy z papryką i chili.