Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kaszą bulgur

5.0
(30)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pożywne, sycące danie z letnich, dojrzewających w słońcu warzyw z dodatkiem kiełbasy oraz kaszy bulgur. Leczo z kaszą to świetny, warty wypróbowania przepis.

Składniki:

Leczo:

cukinia 3 sztuki
pomidory 4 sztuki
papryka 3 sztuki
cebule 2 sztuki
cienka kiełbasa 1 kg
przecier pomidorowy 0.5 litra
rosół 200 ml
kasza bulgur 200 g
masło klarowane 1 łyżka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 2 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kaszą bulgur

Leczo z kaszą bulgur - pożywna wersja leczo, z kiełbasą, pomidorami, cukinią i cebulą. Do leczo dodajemy suchą kaszę, która dusi się i nabiera smaku dzięki sokom z warzyw i bulionowi.

Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno.
Pomidory oraz cukinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zrumienić kiełbasę, dodać cebulę.

Gdy cebula się zeszkli dołożyć pomidory, dusić do momentu aż zaczną się rozpadać i puszczą sok.

Dodać cukinię, dusić do miękkości warzyw.
Wlać przecier oraz bulion. Doprawić solą i pieprzem.

Wsypać suchą kaszę bulgur.
Gotować do miękkości kaszy, co jakiś czas mieszając.

Leczo można zrobić z różnymi dodatkami. Zobacz przepisy na: 

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak