Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolacja: Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

5.0
(65)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Kolacja

 

Coś lekkiego na kolację? To pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli. Podstawa ma znaczenie, nawet w przypadku zwykłych kanapek. Staraj się wybierać pieczywo pełnoziarniste, żytnie oraz razowe. Najlepszym będzie to przygotowane z zakwasu, proces ten wydłuża świeżość pieczywa, nadaje mu niepowtarzalny smak oraz zwiększa przyswajalność składników odżywczych.

 

Składniki:

awokado 84 g (3 plastry)
pomidor 1 szt. (ok. 160 g)
cebula czerwona 37 g (ok. 1/3 szt.)
sok z cytryny 9 ml (1 łyżka)
świeża natka pietruszki 2 g (1 łyżka)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 g (1 szczypta)
chleb razowo-żytni 2 kromki (ok. 104 g)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolacja: Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

Coś lekkiego na kolację to na przykład pasta z awokado, na kromkach pełnoziarnistego chleba. Na kanapkę połóż pomidory i piórka czerwonej cebuli. Smak wzbogacą przyprawy, oliwa oraz kilka kropel soku z cytryny. Smacznego!

1. Pomidora sparz i obierz ze skórki.

2. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.

3. Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.

4. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.

5. Pieczywo posmaruj pastą.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Klikaj po więcej przepisów na lekkie kolacje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak