Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

5.0
(52)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Drugie śniadanie

Przepis na kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami. Nasiona chia są cennym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wpływają na poprawę parametrów gospodarki lipidowej – obniżają „zły” cholesterol, a podnoszą ten „dobry”, a co za tym idzie chronią przed rozwojem miażdżycy.

 

Składniki:

nasiona chia 10 g (1 łyżka)
mleczko kokosowe 22 ml (1 i 1/2 łyżki)
mleko migdałowe 87 ml (ok. 1/3 szklanki)
daktyle świeże 38 g (ok. 1 i 1/2 szt.)
borówka amerykańska 78 g (ok. 1/2 szklanki)

Porada

* Pudding możesz również przygotować na zimno. Wtedy należy umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać intensywnie trzepaczką. Gotowy pudding należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po godzinie warto ponownie wymieszać wszystkie składniki, aby nasiona nie opadły na dno.

Przepis i sposób przygotowania na: Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

1. W garnku umieść oba mleka, nasiona chia, posiekane daktyle i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż pudding zgęstnieje.

2. Przełóż pudding do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak