Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Wege buddha bowl wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wege buddha bowl - pyszna wegetariańska propozycja na obiad. Miska z ryżem, marynowanym tofu, ciecierzycą i szpinakiem. Polecam wszystkim wielbicielom azjatyckich smaków!

Składniki:

Tofu:

tofu 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sos ostrygowy 30 mililitrów
ocet ryżowy 20 mililitrów
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
marchew 1 sztuka

Sos jogurtowo-kolendrowy:

jogurt naturalny 150 gramów
kolendra 1 garść
sok z limonki z 1/2 owocu
sól morska Prymat w młynku do smaku
miód 1 łyżeczka

Ciecierzyca:

ugotowana ciecierzyca 150 gramów
brokuły 100 gramów
olej do smażenia
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
migdały prażone 30 gramów

Dodatki:

ryż jaśminowy
rzodkiewka
ogórek
awokado
limonka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wege buddha bowl wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy ze sobą sos ostrygowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, suszony imbir oraz przyprawę do kuchni chińskiej.

W tak przygotowanej marynacie marynujemy tofu pokrojone w duże prostokąty przez ok 20-30 minut.

Kiedy tofu się marynuje przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy kolendrę, miód, sól oraz wciskamy sok z limonki i całość blendujemy na jednolity sos.

Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cieciorkę oraz brokuły, doprawiamy chili oraz kumin, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy szpinak, sól oraz posiekane prażone migdały, podsmażamy jeszcze 20-30 sekund, mieszamy i ściągamy z patelni.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy tofu i smażymy po 3 minuty z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy marchew oraz resztę dresingu, smażymy jeszcze 1 minutę, po czym ściągamy tofu z ognia.

Na talerz wykładamy ryż, obok dodajemy cieciorkę, marchew, tofu, rzodkiewkę, ogórka skropionego limonką, awokado, jajko ugotowane na pół twardo, całość polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą. Podajemy.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na buddha bowl z kurczakiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak