Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dania z drobiu na grilla są bardzo smaczne i aromatyczne, jeśli właściwie się je przygotuje. Sprawdźcie tylko przepis Piotra Ogińskiego na podudzia z kurczaka z przepyszną sałatkę z dodatkiem wielu warzyw. Będzie kolorowo i przede wszystkim bardzo apetycznie! Smacznego ;)

Składniki:

Podudzia:

Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z papryczek chipotle 2 łyżeczki
sos sojowy 50 ml
imbir 2 łyżeczki
ząbki czosnku 2 sztuki
olej 2 łyżki
udka kurczaka 2 sztuki

Sos BBQ:

olej
papryczka chipotle 2 sztuki
miód 2 łyżeczki
ocet jabłkowy 40 ml
marynata 1/2
ketchup 150 g
sos BBQ 50 g

Sałatka:

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat 1 opakowanie
oliwa 3 łyżki
woda 3 łyżki
cebula czerwona 1/2 sztuki
pomarańcza obrana 1 sztuka
ogórek 1/2 sztuki
chili 1/2 sztuki
pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
sałata masłowa 6-7 liści
jogurt naturalny 2 łyżki
prażone orzechy laskowe 20 g

Kukurydza:

kukurydza podgotowana 2 sztuki
parmezan
sól morska Prymat w młynku szczypta
sok z limonki 1/4 sztuki
cebula zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Podudzia z kurczaka z grilla z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Wypróbuj kompletny, przepyszny przepis obiadowy od doświadczonego kucharza, Piotra Ogińskiego.

Przygotuj podudzia z kurczaka z grilla w aromatycznej, pikantnej marynacie BBQ z papryczkami chipotle i przyprawami kuchni meksykańskiej. Do usmażonego na ruszcie mięsa znakomicie będą pasować kolby kukurydzy posypane serem parmezan i zieloną cebulką, a także sałata masłowa z pomidorkami koktajlowymi, pomarańczą, ogórkiem i paprykowo-ziołowym sosem węgierskim.

Palce lizać!  

1. W miseczce łączymy oregano, kolendrę, przyprawę do kuchni meksykańskiej, sól oraz pieprz z sokiem z papryczek chipotle, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem oraz olejem.

2. Następnie do rondelka wlewamy olej, dodajemy papryczki chipotle, kiedy papryczki zaczynają się smażyć dodajemy miód, połowę marynaty oraz ocet i gotujemy ok. 5 minut.

3. Po tym czasie do sosu dodajemy ketchup, sos bbq i całość mielimy na jednolitą konsystencję i odstawiamy do lodówki. Udka nacinamy w kratkę. Gotowe udka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

4. Kurczaka smażymy na rozgrzanym grillu wraz z podgotowaną kukurydzą przez 10-15 minut z każdej strony, pamiętając o tym by co jakiś czas smarować je sosem BBQ.

5. Kiedy kurczak się grilluje do miseczki wsypujemy całą zawartość opakowania sosu sałatkowego, dodajemy olej oraz wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty.

6. Następnie do miski przekładamy ogórka, cebulę, pomarańczę, pomidorki koktajlowe oraz chili i całość polewamy połową dressingu.

7. W misce w której będziemy podawać sałatkę układamy 3-4 liście sałaty masłowej na którą dajemy pozostałą część sałaty, do dressingu dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i tak powstałym sosem polewamy sałatę na której układamy warzywa, które wcześniej przygotowaliśmy. Całość posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.

Kiedy udka są gotowe na talerz wykładamy sałatkę, na którą kładziemy upieczonego kurczaka, obok układamy kukurydzę którą posypujemy parmezanem, zieloną cebulką, skrapiamy sokiem z limonki oraz lekko solimy, obok kładziemy sos BBQ i gotowe! 

Smacznego!

 

Jeśli smakowały Ci podudzia z grilla sięgnij także po inne przepisy Piotra Ogińskiego takie jak kurczak w marynacie Whisky 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak