Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Curry z soczewicą, ananasem, kalafiorem i dzikim ryżem to zdrowe, orientalne danie jednogarnkowe. Nie zawiera mięsa, ale zasmakuje nie tylko wegetarianom! Zobaczcie jak łatwo i szybko je przyrządzić.

Składniki:

Danie główne

cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
imbir świeży 2 cm
olej rzepakowy 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
soczewica czerwona 1 szklanka
liście limonki kaffir 3 liście
bulion warzywny 400 ml
ananas 1/2 sztuki
kalafior 1/2 sztuki
mleko kokosowe 400 ml
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
szczypiorek 1/2 pęczka
kolendra 1/2 pęczka

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania

ryż dziki 1 szklanka
woda 1,5 szklanki
szczypiorek kilka sztuk
kolendra kilka liście
sezam jasny 1 łyżka
limonka 1/2 sztuki

Porada

Jak w prosty sposób pokroić ananasa? Najpierw odkrawamy liście i dolną, twardą część. Następnie obieramy ananasa ze skóry ostrym nożem, od góry do dołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11

Zasmakujcie orientalnej kuchni! Dziki ryż z curry, soczewicą,  ananasem i kalafiorem to zdrowe i pożywne danie jednogarnkowe, które przygotujecie w zaledwie 30 minut.

Prawdziwą eksplozję smaków zapewni połączenie aromatycznej przyprawy curry, czosnku i imbiru.

 

Przygotowanie:

** Wcześniej należy przygotować bulion warzywny, np. za pomocą tego domowego sposobu

1. Ryż wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut, aż ryż zmięknie.

2. Na desce siekamy cebulę i czosnek, imbir obieramy i trzemy na tarce.

3. W dużym garnku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy całość. Gdy cebula lekko się zeszkli, wrzucamy soczewicę i liście limonki kaffir przedarte w dłoniach na połówki. Wlewamy bulion warzywny, mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. 

4. Ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Przekładamy także różyczki kalafiora, a następnie wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy i gotujemy, aż kalafior lekko zmięknie.

5. Do curry dosypujemy paprykę ostrą, mieszamy całość i gotujemy jeszcze minutę.

6. Siekamy szczypiorek i kolendrę. Na koniec gotowania dodajemy zioła, zostawiając odrobinę do dekoracji.

7. Na rozgrzanej, suchej patelni krótko prażymy ziarna sezamu, potrząsając patelnią. Uwaga! Sezam prażymy dosłownie chwilę, aby się nie przypalił.

 

Sposób podania:

Curry z soczewicą i kalafiorem podajemy z dzikim ryżem. Danie dekorujemy szczypiorkiem, kolendrą i prażonym sezamem. Skrapiamy sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna 01.02.2023 20:20
Gdzie kupić ten talerz jest mega!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak