Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe risotto z krewetkami i zielonymi warzywami, DS XVII odc. 26

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Risotto z kokosowym mleczkiem, zielonymi warzywami i krewetkami to unikalna kompozycja smaków i aromatów. Wypróbujcie klasyczne włoskiej danie w nowej, znacznie lżejszej odsłonie!  

Składniki:

cebula biała 1 sztuka
olej kokosowy 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
ryż jaśminowy 1 szklanka
wywar warzywny 400 mililitrów
zielona papryka 1/2 sztuki
kalarepka młoda 1/2 sztuki
mleko kokosowe 400 mililitrów
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
krewetki Black Tiger 8 - oczyszczonych i obranych sztuk
skórka cytrynowa 1 łyżka
oliwki zielone Smak 15 sztuk
cukinia 1/2 sztuki

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania

bazylia świeża kilka liści
kiełki słonecznika 2 łyżki
orzechy pistacjowe 50 gramów

Porada

Zwykle do risotto dodajemy ryż arborio, który ma dużo skrobi. Jeśli zależy nam na tym, aby przygotować lżejsze danie, dodajmy – jak w naszym przepisie – ryż jaśminowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe risotto z krewetkami i zielonymi warzywami, DS XVII odc. 26

Risotto to popularne danie z ryżem, wywodzące się z kuchni północnych Włoch. Jest pyszne, ale zwykle dość ciężkostrawne. A gdyby tak zamienić część składników? Postawić na inny ryż jaśminowy, kokosowe mleczko, krewetki i zielone warzywa: kalarepę, cukinię i paprykę? Będzie przepysznie i znacznie lżej na brzuszku!

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar warzywny wg ulubionego przepisu. Możecie wypróbować też ten Przepis na bulion warzywny >> 

1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy będzie płynny, wrzucamy cebulę i mieszamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek suszony i mieszamy.

2. Po chwili do garnka wrzucamy ryż, mieszamy i prażymy do momentu, aż się zeszkli (będzie przezroczysty). Następnie dolewamy wywar warzywny, mieszamy i dusimypod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.

3. Zieloną paprykę i cukinię kroimy w kostkę, obraną kalarepę w drobne słupki. Warzywa wrzucamy do garnka z ryżem i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy całość kolejne 10 minut.

4. Do risotto dodajemy koperek suszony, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie delikatnie na górę wykładamy krewetki. Nie mieszamy całości i dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty.

5. W międzyczasie na małych oczkach tarki ucieramy skórkę z cytryny.

6. Na koniec do garnka wkładamy oliwki, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.

Sposób podania:

Kremowe risotto z krewetkami i zielonymi warzywami przekładamy do miseczek. Posypujemy skórką z cytryny. Dekorujemy świeżą bazylią, kiełkami słonecznika i pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewcorek 11.02.2023 12:04
W przepisie nie podane kiedy dodajemy krewetki, czyli z krewetkami ale... Bez krewetek....
ewcorek 11.02.2023 12:39
a nie znalazlem krewetki na koncu, przepraszam
psyduck 08.02.2023 20:18
Ani to risotto, ani wege... Od kiedy wegetarianie jedzą krewetki... :/
Doradca Smaku 11.02.2023 17:24
To wariacja Darii na temat risotto. Potwierdzamy też, że krewetki nie są wegańskie. Nie mogą być, to bo to zwierzęta bezkręgowe.
Agnieszka 08.02.2023 20:15
Przepis podano jako Wege (w TVN). Od kiedy krewetki są wegetariańskie?
Doradca Smaku 11.02.2023 17:24
To wariacja Darii na temat risotto. Potwierdzamy też, że krewetki nie są wegańskie. Nie mogą być, to bo to zwierzęta bezkręgowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak