Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Buddha bowl z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Prosta w przygotowaniu potrawa, ale jakże pyszna! Buddha bowl to danie, w którym możecie połączyć wszystkie ulubione smaki. Tu przepis na buddha bowl z kurczakiem, ciecierzycą i awokado. Klikaj!

 

Składniki:

Kurczak:

mięta posiekana 2 łyżeczki
sos sojowy 40 mililitrów
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sok z limonki z 1/2 owocu
kolendra 1 pęczek
olej 2 łyżeczki
filet z kurczaka 1 sztuka

Sos:

sos słodki chili 150 mililitrów
cebula czerwona 1/2 sztuki
sok z limonki z 1/4 owocu
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
kolendra 1 garść
zielona cebulka 2 łyżki

Ciecierzyca:

ugotowana ciecierzyca 100 gramów
olej 2 łyżki
cebula czerwona 1/2 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
zielona cebulka 1 sztuka

Dodatki:

rzodkiewka
awokado 1/2 sztuki
limonka 2 ćwiartki
prażone orzechy nerkowca
kolendra
kiełki sojowe

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Buddha bowl z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną świeżą miętą, olejem, kuminem, chili, pieprzem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Po wymieszaniu dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i zostawiamy na 30 minut do godziny w chłodnym miejscu.

Kiedy kurczak się marynuje przechodzimy do sosu, w miseczce łączymy ze sobą słodki sos chili, sok z limonki, kmin rzymski, sól, pieprz cayenne, zieloną cebulkę oraz świeżą kolendrę.

Następnie przechodzimy do smażenia ciecierzycy, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy cieciorkę którą smażymy ok 1 minutę, następnie dodajemy cebulę oraz przyprawy, podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty, po czym całość solimy, dodajemy zieloną cebulkę i przekładamy do miseczki.

Tę samą patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, dodajemy oleju i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut.

Kiedy kurczak się smaży możemy zacząć wykładanie dania.

Na środek miski wykładamy ryż, obok kładziemy pokrojone awokado, podsmażoną ciecierzycę, limonkę, rzodkiewkę, podsmażonego kurczaka (którego minutę przed końcem smażenia podlewamy resztą marynaty), kiełki soi, całość posypujemy prażonymi orzechami nerkowca, polewamy sosem i ozdabiamy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Jeśli lubisz dania w stylu buddha bowl, to polecam Ci przepis na WEGE BUDDHA BOWL

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak