Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego
W miseczce łączymy czosnek, skórkę z cytryny, przyprawę do indyka, estragon, pieprz, sól, tymianek oraz olej. Taką marynatą smarujemy udziec od strony mięsa, a skórę solimy. Indyka smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju, skórą do dołu, przez ok. 10 minut.
W tym czasie brukselkę kroimy na pół i ustawiamy na patelni przekrojoną stroną do dołu, dodajemy olej, sól oraz tymianek i smażymy od zimnej patelni. Kiedy brukselka zaczyna się smażyć, przykrywamy ją i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż się skarmelizuje i będzie miękka.
Podsmażonego indyka obracamy, dodajemy cebulę, pieczarki, przykrywamy i smażymy ok. 6 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i dusimy przez 1-1,5 godziny, po czym przekładamy go do piekarnika na temp 180°C i pieczemy ok. 30 minut.
W tym czasie do bulionu, w którym dusił się indyk dodajemy pora, śmietankę oraz boczniaki, sos redukujemy ok. 5-6 minut.
Do sosu dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy wraz z szpinakiem, na górę kładziemy udziec, do brukselki dodajemy syrop klonowy, prażone orzechy nerkowca, zieloną cebulkę, pieprz oraz parmezan. Smacznego!
Jeśli jednak wolisz mięso pieczone, koniecznie sprawdź przepis na pieczony udziec z indyka z frytkami z warzyw!