Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Podroby - dobrze zrobione - są pyszną i niedrogą propozycją na obiad. Oto przepis na gulasz z serc drobiowych z warzywami - aromatyczne i smakowite danie.

Składniki:

Gulasz:

serca drobiowe 200 gramów
pietruszka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
por 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
liście laurowe 4 sztuki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do drobiu To Naturalne 2 łyżeczki
woda 1 litr
Liść lubczyku suszony Prymat 4-5 liści
tymianek kilka gałązek
olej do smażenia

Rösti:

ziemniaki typu B 400 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 sztuki
olej 2 łyżeczki
tymianek świeży kilka gałązek

Porada

Uwaga! Ziemniaki są gotowane tylko 10 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, paprykę oraz pora i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

W międzyczasie z serc usuwamy tłuszczyk i kroimy je na pół.

W misce łączymy olej z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski oraz pieprzem, dodajemy serca i dokładnie mieszamy.

Patelnię z warzywami odkrywamy i rozgrzewamy na maksa, dodajemy serca i całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną oraz przyprawę do drobiu, mieszamy i delikatnie karmelizujemy przez 20 sekund, pilnując by przyprawy się nie przypaliły, po czym gulasz zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 45 minut, lub aż serca będą miękkie.

Kiedy gulasz się dusi, przechodzimy do rösti, ziemniaki podgotowane w całości przez 10 minut trzemy na tarce o największych oczkach, ziemniaki pieprzymy, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek oraz olej i całość dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na blaszce do pieczenia lub patelni na której można piec, skrapiamy olejem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Gulasz na ostatnie 10 minut odkrywamy, tak by nam się zredukował, a kiedy się zredukuje dodajemy do niego lubczyku oraz tymianku i podajemy z ziemniaczanym rösti.

Smacznego!

Jeśli lubicie podroby, to na pewno spodoba Wam się przepis na delikatną i chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkami.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak