Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: knedliki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowe knedliki (lub knedliczki) z chleba, to pomysł na pyszny obiad oraz wykorzystanie czerstwego chleba. Do tego niezwykle aromatyczny, bo doprawiony estragonem, sos grzybowy z kilku rodzajów grzybów: pieczarek kasztanowych, boczniaków oraz kurek. No i pyszny, chrupiący czips z parmezanu:)

Składniki:

Na knedliki:

drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżeczka
mleko 180 mililitrów
chleb czerstwy 100 gramów
jajko 1 sztuka
mąka krupczatka 300 gramów
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa

Na sos:

pieczarki kasztanowe 6 sztuk
boczniaki 100 gramów
kurki 80 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
woda 100 mililitrów
estragon 1 łyżeczka
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżeczki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Na puder grzybowy:

suszone borowiki 5 gramów
Owoc jałowca cały Prymat 6-7 sztuk
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Na czipsy:

parmezan 40 gramów
puder z grzybów suszonych 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: knedliki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Knedliki:

Ciepłe mleko wlewamy do drożdży, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Zaczyn dodajemy do czerstwego chleba, wraz z mąką, solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, rozmarynem oraz oliwą.

Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Sos grzybowy:

W tym czasie na rozgrzanej oliwię podsmażamy pieczarki wraz z czosnkiem oraz solą, przez ok 2-3 minuty, tak by pieczarki straciły wodę.

Kiedy woda odparuje dodajemy ogonki boczniaków, cebulę oraz estragon i smażymy przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.

Następnie dodajemy boczniaki wraz z kurkami i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Podsmażone grzyby zalewamy wodą oraz śmietanką i redukujemy przez 3-4 minuty.

Zredukowany sos kończymy chrzanem.

Czipsy:

Do moździerza wsypujemy sól, jagody jałowca i dodajemy grzyby, całość dokładnie mielimy na proszek.

Starty parmezan mieszamy z pudrem, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp 180°C przez 10 minut.

Kiedy chips się piecze, na folię spożywczą wykładamy połowę ciasta, formujemy rulon, dokładnie zaciskamy i gotujemy we wrzątku przez 10-20 minut, w zależności od grubości rulonu.

Gotowe knedliczki kroimy w 2 cm plastry, i podajemy z sosem grzybowym, chipsem, pudrem oraz świeżym rozmarynem.

Jeszcze jeden pomysł na wegetariański obiad od Piotra Ogińskiego to PRZEPIS na dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak