Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: knedliki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego
Knedliki:
Ciepłe mleko wlewamy do drożdży, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Zaczyn dodajemy do czerstwego chleba, wraz z mąką, solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, rozmarynem oraz oliwą.
Ciasto dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Sos grzybowy:
W tym czasie na rozgrzanej oliwię podsmażamy pieczarki wraz z czosnkiem oraz solą, przez ok 2-3 minuty, tak by pieczarki straciły wodę.
Kiedy woda odparuje dodajemy ogonki boczniaków, cebulę oraz estragon i smażymy przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy boczniaki wraz z kurkami i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Podsmażone grzyby zalewamy wodą oraz śmietanką i redukujemy przez 3-4 minuty.
Zredukowany sos kończymy chrzanem.
Czipsy:
Do moździerza wsypujemy sól, jagody jałowca i dodajemy grzyby, całość dokładnie mielimy na proszek.
Starty parmezan mieszamy z pudrem, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp 180°C przez 10 minut.
Kiedy chips się piecze, na folię spożywczą wykładamy połowę ciasta, formujemy rulon, dokładnie zaciskamy i gotujemy we wrzątku przez 10-20 minut, w zależności od grubości rulonu.
Gotowe knedliczki kroimy w 2 cm plastry, i podajemy z sosem grzybowym, chipsem, pudrem oraz świeżym rozmarynem.
Jeszcze jeden pomysł na wegetariański obiad od Piotra Ogińskiego to PRZEPIS na dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw.