Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Coxinhas wg Piotra Ogińskiego

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Coxinhas - brazylijski, karnawałowy przysmak na obiad? Dlaczego nie! Koniecznie zobaczcie, jak zrobić pyszne danie z kurczaka. Otwórzcie się na nowe smaki!

Składniki:

Ciasto:

rosół 470 mililitrów
masło 40 gramów
mąka 250 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Farsz:

udko z kurczaka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbki
papryczki jalapeno 1 sztuka
zielona cebulka 1 sztuka
serek śmietankowy 100 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia
prażone orzechy nerkowca 50 gramów
natka kolendry 1 pęczek
sok z limonki z 1/2 owocu
oregano 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
mąka do panierowania
jajko 1 sztuka

Dodatki:

śmietana kwaśna
limonka
kolendra

Porada

W przepisie używamy gotowanych udek z kurczaka (np. z rosołu).

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Coxinhas wg Piotra Ogińskiego

W rondelku zagotowujemy rosół, dodajemy masło, sól oraz pieprz i energicznie mieszając trzepaczką rózgową dodajemy mąkę, w momencie w którym masa jest zbyt gęsta, zaczynamy mieszać ją łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy ciasto zaczyna się gotować, przekładamy je na talerz do ostygnięcia.

W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek z cebulą przez 2 minuty.
Do ugotowanego mięsa z kurczaka dodajemy jalapeno, zieloną cebulkę, serek, orzechy nerkowca, kolendrę, sok z limonki, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, całość doprawiamy oregano, chili, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kiedy ciasto ostygło, formujemy z niego kulkę wielkości piłeczki do ping ponga, rozpłaszczamy je na rękach, do środka dajemy 2 łyżeczki farszu i zawijamy w kształt udka kurczaka, tak jak na filmie.

Uformowane coxinhas panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 3-4 minuty, lub do uzyskania złotego koloru. Coxinhas podajemy z kwaśną śmietaną, limonką oraz kolendrą.

Smacznego!

 

A jeśli ciekawią Was inne dania kuchni brazylijskiej koniecznie zobaczcie przepis na feijoadę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak