Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta z soczystym indykiem, DS XIX odc. 36

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Lubisz burgery? Z pewnością pokochasz ten przepis! Zobacz jak Michel Moran przygotowuje soczystego indyka i aromatyczny dressing tahini do grillowanej bułeczki ciabatta. Mniam!

Składniki:

szalotka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej 50 mililitrów
Musztarda miodowa Prymat 4 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
ocet 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pierś z indyka 1 sztuka
tahini pasta sezamowa 1/4 szklanki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
ciabatta 1 sztuka
sezam 1 łyżka
rukola 1 szklanka
pomidory suszone Smak (pokrojone) 6 sztuk
parmezan 3 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta z soczystym indykiem, DS XIX odc. 36

Z tym przepisem Doradcy Smaku, Michela Morana, przygotujesz na kolację przepyszną kanapkę z soczystym, pieczonym indykiem. Dzięki marynacie z miodu, musztardy miodowej,  octu i cytryny mięso nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Oprócz indyka, do chrupiącej, grillowanej bułeczki ciabatta trafią też suszone pomidory, rukola, ser parmezan oraz dressing z pasty tahini.

Każdy kęs takiej kanapki zachwyci Twoje podniebienie. Przekonaj się sam! 

Jak zrobić ciabattę z soczystym indykiem?

1

Szalotkę drobno kroimy. Ząbki czosnku siekamy. Do miski wlewamy olej, dodajemy miód i musztardę miodową. Mieszamy dokładnie widelcem. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy ocet. Wrzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Przyprawiamy Papryką wędzoną słodką PRYMAT. Na mięso dodajemy sól i pieprz tak aby pokryć przyprawami cały kawałek mięsa. Wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy.

Zostawiamy do zamarynowania na ok 5-10 minut. Po tym czasie mięso przekładamy do formy i polewamy marynatą, a następnie wkładamy do piekarnika: funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 150 stopni, czas pieczenia 20 minut.

2

W misce przygotowujemy dressing: dodajemy tahini, Musztardę miodową i mieszamy widelcem. Przyprawiamy chili pieprzem cayenne. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy oliwę. Przyprawiamy Oregano PRYMAT i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 

3

Bułkę ciabattę kroimy na pół. Skrapiamy delikatnie oliwą i wkładamy na patelnię grillową. Smażymy aż bułki się zarumienią. Na suchej patelni prażymy sezam.

4

Indyka kroimy na plasterki. Składamy kanapkę: na połówkę ciabatty nakładamy rukolę, polewamy dressingiem. Następnie nakładamy kilka sztuk pomidorów suszonych paski SMAK, dodajemy plasterki indyka i parmezanu. Na wierzchu również polewamy dressingiem, posypujemy sezamem i przykrywamy drugą połówką ciabatty.

Ciabatta z soczystym indykiem to tylko jedna z wielu propozycji na pyszne kolacje od Michela Morana. 

Wypróbuj także przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak