Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pikantny burger wg Piotra Ogińskiego
Imbir wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju przez 15-20 sekund, po czym zalewamy bulionem oraz octem, dodajemy chipotle, miód, doprawiamy przyprawą grill klasyczny i redukujemy o połowę (ok. 8 minut).
W tym czasie do mięsa dodajemy bulion, zmielone cebule wraz z czosnkiem, doprawiamy pieprzem ognistym, kolorowym oraz solą i macerujemy mięso przez ok. 10 minut, po czym odstawiamy je do lodówki na pół godziny. Do gotowej glazury dodajemy chili, wlewamy zawiesinę, zagotowujemy i odstawiamy.
Mięso dokładnie uklepujemy (ok. 200 g) po czym za pomocą praski (noża lub ręcznie) formujemy burgery.
Podgotowane ziemniaki smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oleju oraz soli, przez 4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy je na blaszkę, dodajemy masło i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C aż do podania. Burgery smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony.
Minutę przed końcem smażenia podpiekamy bułkę. Burgera przekładamy na talerz i zostawiamy go na ok. 2-3 minuty, by odpoczął.
Na podpieczony spód bułki kładziemy ser, a następnie mięso, aby ser się rozpuścił.
Gotowe łódeczki doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz szczypiorkiem i przekładamy na talerz.
Kiedy ser się rozpuści górę burgera smarujemy musztardą miodową, na którą kładziemy cebulę oraz pomidora, pod mięsem umieszczamy sałatę, a burgera polewamy pikantną glazurą, po czym całość składamy i podajemy.
Smacznego!
Zobacz też >>
JAK PRZYGOTOWAĆ BUŁKI DO BURGERÓW?
CO NA OBIAD: KOFTY Z TABBOULEH WG PIOTRA OGIŃSKIEGO