Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Brokuły

Przepisy z kategorii Brokuły: 72
Sortuj:

Brokuły z wyglądu przypominają kalafior i są jego kuzynem. Nie sposób jednak ich ze sobą pomylić, ze względu na piękny, zielony kolor, którym się charakteryzują. Brokuły znane były już w starożytnym Rzymie, a do Polski trafiły w XVI wieku za sprawą królowej Bony. I bardzo dobrze. Jest to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Chcesz poznać kulinarne możliwości brokułów? Dowiedz się do czego je dodawać i w jaki sposób, aby to warzywo już na stałe zagościło w Twoim menu. 

JAK GOTOWAĆ BROKUŁY?

Brokuły zdobyły niemałą popularność w kuchniach całego świata, lecz nie każdy za nimi przepada. Wynika to często z nieodpowiedniej obróbki. Jak należy gotować brokuły? Odpowiedź brzmi krótko tak aby były chrupiące. Nie wolno dopuścić, aby warzywo się rozgotowało, bo będzie wtedy zwyczajnie niesmaczne. Poszczególne części brokułów powinno się gotować przez różną ilość czasu. Najdelikatniejszą część, czyli różyczki, gotujcie zaledwie kilka minut. Nieco dłuższej obróbce termicznej należy poddać łodygi. Czas gotowania brokułów uzależniony jest też od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać i do czego go wykorzystać. Do zup i sosów gotujemy go przez ok. 7-10 minut, ale jeśli chcemy dodać go do sałatek lub zapiekanek to już jedynie 2-3 minut. Tylko wtedy będzie idealnie chrupiący. Jak zachować kolor brokułów po gotowaniu? Do wody, w której go gotujesz dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Te składniki pozwolą brokułowi zachować intensywny, zielony kolor, ale też chrupkość. W jaki sposób najszybciej przygotować brokuły? 

Przepisy na dania z ich wykorzystaniem podpowiadają, by jedynie je sparzyć, dzięki czemu przyśpieszysz cały proces, a jednocześnie zachowasz ich wartości odżywcze. 

DO CZEGO MOŻNA WYKORZYSTAĆ BROKUŁY?

Zastanawiasz się do czego wykorzystać brokuły? Przepisy na dania z ich dodatkiem przeważnie wyróżniają się prostotą. Możesz je po prostu zapiec pod sosem lub jajkiem. W ten sposób w kilkanaście minut stworzysz pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Gdzie jeszcze warto dodać brokuły? Przepisy pomogą Ci przygotować sałatki, które możesz wykorzystać podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. Wolisz tarty lub zapiekanki? Również tam znajdzie się miejsce dla brokułów.  

Ze względu na swój delikatny smak, brokuły fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, ale można je również traktować jako główny składnik posiłku. Można je również łączyć z serem feta oraz serem pleśniowym. Chyba każdy choć raz jadł pyszną zupę krem z brokułów. Z brokułów przyrządza się również pyszne koktajle witaminowe. 

Brokuły można również smażyć, zapiekać, blanszować oraz spożywać na surowo. W tym ostatnim przypadku, do jedzenia przeznacza się głównie delikatne różyczki. 

Jak widzicie praktycznie na każdą okazję i porę dnia można przygotować pyszny posiłek z wykorzystaniem brokułów. Przepisy na pyszne zupy, przystawki, sałatki, tarty i zapiekanki z brokułami znajdziesz w serwisie DoradcaSmaku.pl. Potrawy z brokułami świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. To warzywo nada niepowtarzalny smak każdemu daniu. 

PRZEPISY Z BROKUŁEM NA KAŻDĄ PORĘ DNIA

Śniadanie - tutaj polecam pysznego i puszystego omleta z papryką i brokułem.  Takie posiłek nada Wam energii na cały dzień. 

Drugie śniadanie - smoothie z brokuła, banana i szpinaku. Napój ma piękny kolor, można go przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.  

Pierwsze danie, czyli zupa – tutaj możliwości przygotowania zupy z brokułów jest naprawdę sporo. Wolicie zupę krem czy tradycyjną zupę z kawałkami warzyw? 

Drugie danie – rolada drobiowa z brokułowym środkiem to prawdziwa kulinarna petarda. Polecam też risotto z brokułami. 

Przekąska - w tej kategorii przepisów z brokułami nie brakuje. Znajdziecie tutaj wiele pysznych sałatek - np. Sałatkę z brokułami, jajkami i pomidorami pod sosem czosnkowym, tart - np. Tarta z brokułami i kurczakiem  oraz zapiekanek np. Brokuł zapiekany z mozzarellą. Popularne jest także serwowanie brokuła i kalafiora pod sosem beszamelowym. 

Kolacja - z połączenia brokułów i jajek powstaje pyszne smarowidło do kanapek, które z powodzeniem możecie przygotować na ten posiłek.  

Przepisów z brokułami w roli głównej nie brakuje. Teraz jak już wiecie, w jaki sposób je gotować, aby były smaczne - uwzględnijcie je swoim menu. Będzie kolorowo, pyszne i zdrowo.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak