Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Brokuły pod beszamelem to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do ryby przygotowanej na parze lub duszonych mięs.

Składniki:

brokuł 400 gramów
mleko 2 szklanki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
ser żółty 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

Brokuły pod beszamelem to przepis na samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu. Do czego pasują brokuły pod beszamelem?

- do mięs duszonych i pieczonych, zarówno wołowych, drobiowych, jak i wieprzowych;

- do ryb zwłaszcza przygotowanych na parze, 

- do sałatek zwłaszcza makaronowych.

Brokuły pod beszamelem to danie, które jest uniwersalne, ma delikatny, kremowy smak. Warto ugotować brokuły al dente wtedy danie zyskuje chrupkość.

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy aż mąka się przyrumieni. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy sosem.

Wierzch posypujemy serem żółtym. Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 min.

Podajemy jako dodatek do obiadu.

Jeśli lubisz beszamel to koniecznie wypróbuj także: 

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie beszamelowym

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Beszamel do lasagne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak