Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami
Pożywne, nieskomplikowane i bardzo szybkie w przygotowaniu danie kuchni włoskiej, które mimo swej prostoty potrafi zachwycić kubki smakowe.
Zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle z brokułami i suszonymi pomidorami, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem oraz posypany startym serem parmezan. Palce lizać!
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat (uważajmy, by nie przesmażyć czosnku, bo będzie gorzki!)
Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!