Przepis i sposób przygotowania na: Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami
Kroki postępowania
Polędwiczki wieprzowa oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy w około 3 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbite kawałki mięsa oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy kawałki mięsa z obu stron na rumiano przez 3-4 minuty z każdej strony.
Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plastry i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.
Gdy cebula będzie gotowa doprawiamy ją tymiankiem, pieprzem cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki. Dodajemy też szczyptę soli do smaku i wszystko mieszamy.