Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kulebiak z ciasta francuskiego, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(209)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Ciasto francuskie sprawdzi się nawet lepiej niż drożdżowe dzięki zawartym w nim maśle. Spróbujcie!

Składniki:

Kulebiak:

ciasto francuskie 1 płat
jajko 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
obgotowane suszone borowiki 200 gramów
kapusta kiszona 200 gramów

Sos:

posiekany szczypiorek 1 pęczek
kwaśna śmietana 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
Koperek liofilizowany Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kulebiak z ciasta francuskiego, odc. 36

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy przez 1-2 minuty na oleju rzepakowym. Dodajemy grzyby, tymianek i mieszamy. Wrzucamy kapustę, przyprawiamy kminkiem, solą morską i mieszamy. Na koniec dodajemy liofilizowany koperek. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na ciasto wykładamy farsz, zostawiamy 2 cm marginesu z każdej strony. Jajka roztrzepujemy, smarujemy nimi boki ciasta. Farsz również skrapiamy jajkiem. Zawijamy trzy boki do środka, następnie tworzymy roladę. Kulebiaka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z wierzchu również smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 45 minut w 180°C.

Siekamy szczypiorek, którym następnie posypujemy śmietanę. Sos doprawiamy czarnym pieprzem.  

Podanie: 

Kulebiak kroimy na plastry, podajemy z sosem do maczania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak