Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo malinowy
- puszysty i delikatny biszkopt czekoladowy,
- przepis na udaną masę śmietankową na bazie mascarpone,
- dokładny opis przygotowania pozwoli ten tort przygotować nawet najbardziej początkującym,
Kroki postępowania
Mąkę przesiewam z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję do ubitej masy z jajek. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam do formy okrągłej średnica 25 cm.
Wstawiam do piekarnika temp. 160 stopni termoobieg na 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się.
Maliny przekładam do garnka, odmroziłam je wcześniej. Odlałam kilka łyżek soku w którym rozpuszczam budyń. Maliny podgrzewam, dodaję cukier, kiedy się rozpuści dodaję rozrobiony budyń. Podgrzewam dalej aż zacznie gęstnieć. Masę malinową odstawiam do wystygnięcia.
Poncz:
Do szklanki wlewam wino, dodaję wodę z sokiem z cytryny i syrop (może być malinowy lub czekoladowy). Wszystko mieszam.
Masa śmietanowa:
Do miski wlewam śmietanę kremówkę, dodaję serek mascarpone, cukier waniliowy, cukier puder. Ubijam mikserem na puszystą masę. Pod koniec dodaję około 1 łyżeczkę barwnika żółtego w żelu.
Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, smaruje 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam ponczem, smaruję masą malinową.
Układam ostatni blat jego już nie nasączam. Tort boki i górę smaruję resztą kremu.
Dekoracje:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czyli kruszę ją do miski, którą wkładam do garnka z gotującą się wodą. Dno miski ma nie dotykać wody. Po rozpuszczeniu się czekolady wylewam ją na szklany blat cienką warstwę. Czekoladę rozprowadzam pędzelkiem. Odstawiam do zastygnięcia. Kiedy czekolada będzie sucha ostrym nożem szerokim zeskrobuję ruloniki czekoladowe. Układam je na torcie, resztę pokruszonej czekolady wykorzystuję na boki tortu.