Przepis i sposób przygotowania na: Szybki sernik bez pieczenia, DS XIX odc.13
Szybki sernik bez pieczenia z przepisu Doradcy Smaku, to nie tradycyjny serowy deser, który doskonale znacie. W tym przepisie do spodu z kruchych ciasteczek dodano Chili pieprz Cayenne, którego ostrość wspaniale komponuje się z delikatnością i kremową konsystencją sera. Przygotowany spód wkładamy do lodówki aby masa ciasteczkowa się związała. Do masy serowej z kolei dodana została ubita śmietana kremówka, która nadaje sernikowi bez pieczenia wspaniałej puszystości, a dodatek kakao wzbogaca sernik o ciekawą nutę smakową. Masę zwiąże dodatek żelatyny, dzięki czemu mamy pewność, że sernik będzie miał zwartą konsystencję.
Sposób przygotowania sernika bez pieczenia:
Ciastka kruszymy w misce. Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy pokruszone ciastka do masła i mieszamy. Przyprawiamy chili PRYMAT. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Równo układamy na dnie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. W osobnej misce do sera dodajemy cukier puder i cukier z Wanilią PRYMAT, mieszamy rózgą, wsypujemy kakao. Za pomocą łyżki lub szpatułki łączymy masę z bitą śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do masy i mieszamy.
Na kruchy spód nakładamy żurawinę na słodko PRYMAT i wykładamy masę serową. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy 8 do 10 minut. Dodajemy cukier puder, wyciskamy sok z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
Sernik podajemy z malinami, sosem malinowym i listkiem mięty.