Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki sernik bez pieczenia, DS XIX odc.13

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybki sernik bez pieczenia to jak sama nazwa wskazuje, deser który przyrządzicie w mgnieniu oka. Wystarczy tylko kilka kroków, by przygotować to pyszne ciasto! Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

Składniki:

ciastka maślane 150 g
masło 70 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
śmietanka 30% 300 ml
ser twarogowy 1 kg
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
kakao 1 łyżka
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik
maliny 500 g
cukier 6 łyżek
cytryna 1/2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki sernik bez pieczenia, DS XIX odc.13

Szybki sernik bez pieczenia z przepisu Doradcy Smaku, to nie tradycyjny serowy deser, który doskonale znacie. W tym przepisie do spodu z kruchych ciasteczek dodano Chili pieprz Cayenne, którego ostrość wspaniale komponuje się z delikatnością i kremową konsystencją sera. Przygotowany spód wkładamy do lodówki aby masa ciasteczkowa się związała. Do masy serowej z kolei dodana została ubita śmietana kremówka, która nadaje sernikowi bez pieczenia wspaniałej puszystości, a dodatek kakao wzbogaca sernik o ciekawą nutę smakową. Masę zwiąże dodatek żelatyny, dzięki czemu mamy pewność, że sernik będzie miał zwartą konsystencję. 

Sposób przygotowania sernika bez pieczenia:

1

Ciastka kruszymy w misce. Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy pokruszone ciastka do masła i mieszamy. Przyprawiamy chili PRYMAT. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Równo układamy na dnie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

2

Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. W osobnej misce do sera dodajemy cukier puder i cukier z Wanilią PRYMAT, mieszamy rózgą, wsypujemy kakao. Za pomocą łyżki lub szpatułki łączymy masę z bitą śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do masy i mieszamy.

3

Na kruchy spód nakładamy żurawinę na słodko PRYMAT i wykładamy masę serową. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

4

Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy 8 do 10 minut. Dodajemy cukier puder, wyciskamy sok z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

5

Sernik podajemy z malinami, sosem malinowym i listkiem mięty.

Sernik bez pieczenia to świetny pomył na deser o każdej porze roku. Wykorzystane w nim składniki z łatwością kupicie w każdym sklepie, a owoce jeśli nie świeże, mogą być oczywiście mrożone. 

Smacznego! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiernik 12.01.2024 20:54
Już na pierwszy rzut oka widać, że proporcje są niewłaściwe co potwierdził proces przygotowania dania. Masła powinno być więcej, bo spód wyjdzie sypki. Żelatyny na ponad kilogram masy twaróg + bita śmietana powinno być 2 razy tyle, bo wyjdzie "rozlazła paciaja" zamiast zbitej masy serowej. Proporcje podane "na oko"
Doradca Smaku 24.01.2024 14:16
Być może ciasteczka użyte do przygotowania spodu nie były maślane i nie połączyły się w lodówce z masłem. Jeśli chodzi o ilość żelatyny, poprawiłem ją w przepisie. Dziękuję za komentarz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak