Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grzybami leśnymi z Podlasia i duszoną cebulą
Pierogi z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas. Farsz z grzybów leśnych jest smaczny i aromatyczny. Trzeba pilnować, aby podczas duszenia odparować wodę z grzybów, żeby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Pierogi podajemy z duszoną cebulką - tak będą smakować najlepiej. To nieco inna wersja od pierogów wigilijnych, w których łączymy grzyby leśne z kapusta kiszoną.
1. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej włoszczyznę suszoną i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.
2. Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. Dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Zostawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.
3. Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.
4. Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Można posolić, jeśli jest potrzeba. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.