Sposób przygotowania

To jedna z wariacji na temat placuszków dozwolonych w diecie Dukana - w zależności od preferencji można dodawać słodzik (ale tylko taki z adnotacją \"do pieczenia i gotowania\" bo te do zwykłego pieczenia gorzknieją lub co najmniej tracą smak).

Budyń może być innego smaku - ale dla dukanowców - obowiązkowo bez cukru i max 1 płaska łyżka ze względu na obecną skrobię ziemniaczaną. Można też nie dodawać budyniu, wtedy dajemy 1 płaską łyżkę skrobi kukurydzianej zamiast 1/2.

Jogurt naturalny używamy w wypadku użycia sera białego Emilki (lub innego mocno zmielonego), jeśli używamy serka homogenizowanego jogurt możemy pominąć.


Wszystko razem miksujemy.


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę z piekarnika wykładamy dobrym papierem do pieczenia. Na papier nakładamy placki - na blasze mieści się 9 sztuk (z przepisu wyszło mi 13 sztuk-więc na dwie tury pieczenia).
Papieru nie smarujemy tłuszczem!!

Pieczemy ok 20-25 minut - aż zrobią się złote.

Jak odrobinę przestygną delikatnie ściągamy je z papieru na talerz.

Podajemy posypane słodzikiem lub np z serkiem homogenizowanym doprawionym na słodko.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sparky

    dodało się coś automatycznie, więc mała poprawka - przy diecie Dukana TYLKO jogurt naturalny możemy dodać (a nie śmietanę)
  • 0
    original
    Opublikowano

    katoda

    Dokładnie, zgadzam się ze sparky...
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    mąka kukurydziana "żółta" też jest zakazana...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !